Festen er slut
Nu regner det og vi sidder i bussen til lufthavnen og skal hjem.
Det bliver trist at sige farvel til Porto Santo og til alle de andre deltagere.
I går aftes var der gallamiddag med 5-retters menu, som var en michelin restaurant værdig.
Alle retterne til gallamiddagen var meget kunstfærdigt udformet.
Det har været en fantastisk oplevelse at deltage. Hårdere, end jeg forventede, fordi dykkene var under ekstreme forhold samtidig med meget lange dage og mange tunge løft af udstyr. De, der har været med flere gange, siger, at dykkene her har været meget hårdere, end de har oplevet før.
Men jeg, og resten af det danske landshold, klarede det og havde et godt team og godt humør hele vejen igennem.
Alt i alt en fed oplevelse og jeg er glad for at jeg greb chancen, da jeg fik den.
Dyk på vraget under træningsdagene. Fotograf: Tom Petersen
Vi kom i top-10
Alle deltagerne lige før medaljeceremonien. Fotograf: Damir Zurub fra Kroatien.
Så har der været ceremoni med kåring af alle verdensmestrene. Det var en stor og flot ceremoni med medaljeoverrækkelse, nationalmelodier og taler.
Danmark fik 3 billeder i top-10. Tom, min fotograf fik en 10. plads i fiskekategorien. Lisa, den anden danske fotograf fik en 9. plads i vidvinkel med dykker og en 4. plads i kategorien close-up/makro.
10. plads i kategorien fisk. Fotograf: Tom Petersen
Det er et ret flot resultat, når man tænker på, at det er verdens bedste undervandsfotografer, der har deltaget.
Selve ceremonien kan ses her: https://www.facebook.com/Madeiraunderwater/videos/377947550669092/
Nu gør vi så klar til galla-middag i aften, og i morgen går det hjemad igen.
Sverige løb med både en sølv- og en broncemedalje i vidvinkelkategorien. Stort tillykke til dem.
Fridag
Fredag var afsat til dommernes jurering, så vi havde dagen fri til afslapning i solen. Om aftenen var der lækker mad og fest med dans, hygge og snak med alle de andre deltagere.
Al maden var flot arrangeret
En enkelt spillemand formåede at få alle i godt humør. Efter middagen gik han over til mere populær dansemusik
Trætheden blev glemt og alle festede, dansede og nød aftenen inden afgørelsens time
En typisk konkurrencedag
Starter med morgenmad kl 7. Der er afgang til havnen 7.45 og kl. 9.00 sejler bådene ud til dykkerstederne. Inden da skal fotograferne have tømt deres memorykort til kameraerne (under opsyn) og have forseglet deres kameraer.
Kameraer klar til dagens dyk. De venter på deres fotografer, der er inde og spise morgenmad. Fotograf: Tanja de Vfies fra Holland.
Der skal tages et kontrolbillede før og efter hvert dyk og fotograferne må maksimalt tage 300 billeder om dagen. Der er to dyk om dagen på i alt 4 forskellige dykkersteder. Der er trukket lod om, hvilke lande, som skal dele båd og i hvilken rækkefølge der dykkes på de fire dykkersteder.
Tre både med ialt 6 lande (op til 24 dykkere) dykker på hvert af stederne samtidig. Videofotograferne har et sted for sig selv og er alle på samme båd. Alle starter samtidig og har 90 minutters dykkertid på hvert dyk.
Hvis man ikke selv kan komme tilbage til båden inden de 90 minutter, bliver man diskvalificeret, og man skal have mindst 20 BAR tilbage på flaskerne og må ikke dykke dybere end 30 meter. Overskrides det bliver man diskvalificeret. Hvert land har en dedikeret kontrollant, som tjekker tid, luft og dybde, samt at der ikke ændres på kameraet efter det er forseglet.
Nogle hold hopper i vandet det sekund konkurrencetiden starter for at komme først til de gode steder, andre venter, så den første trængsel ved de gode steder er væk.
Efter dykket sejler alle retur til havnen, skyller udstyr og klæder om. Fotograferne kan - under opsyn - skifte objektiv mv. De skal så have forseglet kameraet igen.
Alt udstyr og kameraer forbliver under opsyn på havnen, mens vi køres tilbage til hotellet til frokost oc hvile i 1,5 time. Så gentager det hele sig, bus til havnen, omklædning, sejlads til dykkerstederne og kl 15. 30 starter næste dyk.
Fotograf: Tom Petersen
Efter det dyk skal fotograferne aflevere deres memorykort, som bliver downloadet til en pc, som den tekniske delegerede bevogter.
Der er totalt forbud mod mobiltelefoner, tablets pg computere på havneområdet og i bådend for at sinre, at der ikke overføres billeder til kameraerne (snyd).
Om aftenen tager fotograferne deres kameraer med tilbage til hotellet for at nusse og rense dem og gøre dem klar til næste dag. Vi er typisk tilbage på hotellet ved 7-tiden om aftenen.
Fotograferne får deres memorykort tilbage ved 8-tiden, hvis der ellers ikke er forsinkelse, sker det, er det bare at vente.
Hvornår man spiser middag, er op til den ennelte, men det kan være lidt svært at finde tiden med alt det, der skal gøres klar.
Som model har jeg bedre kunnet slappe lidt af og restituere i pauserne. Jeg skulle kun friske make-up og neglelak op 🙂
Anden konkurrencedag
Startede i går med et lavt dyk, der burde have været let og fredeligt. Vinden var svag, så der var ikke mange bølger, men til gengæld var der en vild strøm. Så dykket blev ikke så fredeligt, som planlagt. Det var som at dykke i en vaskemaskine, og da vi selv skal finde tilbage til båden, var det bare at kæmpe mod strømmen. Det er ikke tilladt at røre klipper eller bund, så der var heller ikke mulighed for at krabbe sig hen ad bunden. Det eneste der virkede var gode lårmuskler og en god svømmestil. Hvordan fotograferne overhovedet kunne tage et billede under de omstændigheder, ved jeg ikke - jeg kan blot sige, at de alle både er fantastiske dykkere og gode fotografer.
Der er ikke meget flora, men Tom fandt denne “palmegren”. Fotograf: Tom Petersen
Heldigvis var det andet dyk meget mere roligt, og vi fik taget nogle gode skud på vraget.
Vi nåede tilbage til hotellet til aftensmaden, og så skulle fotograferne igen på arbejde.
Fotograferne fik først udleveret memorykortene kl 20.45 og havde derefter 2 timer til at vælge, hvilke 4 billeder, de ville deltage med, så dagen sluttede lidt sent efter en del drøftelse af, hvilke billeder, der skulle afleveres. Og drinken til at fejre, at nu kunne der ikke gøres mere var ved at slå os helt ud på grund af den lange dag og de lange og hårde dage, der er gået forud. Men nu kan vi bare vente.
Det danske og svenske landshold. Norge måtte melde afbud kort før konkurrencens start, men var med i ånden (og flaget). Finland var desværre på en båd i den anden ende af havnen, så de kom ikke med i billedet. Fotograf: Søren Petersen, den danske landsholdskaptajn
Første konkurrencedag
I dag tæller det!
Vi skal have de første to ud af fire dyk, hvor billederne kan bruges til konkurrencen.
Fotograferne kan deltage i fire ud af seks kategorier og med et billede i hver af de fire kategorier, så i princippet skal de kun tage fire billeder 😄. De må tage 300 billeder vver af de to dage, så de har lidt at vælge imellem.
Vi var varslet at der ville være endnu mere strøm end i går, så vi var trætte på forhånd!
Man kan mærke, at alle er fokuserede og lettere sammenbidte, og da vi alle stadig er trætte ovenpå de foregående dages dyk, er der en speciel stemning fra morgenstunden.
Heldigvis kom vi tidligere afsted end i går, så vi ikke skulle vente så længe, og strømmen var hård, men ikke umulig på første dyk. På andet dyk var der næsten ingen strøm. Det var helt uvant, og jeg endte med at fryse, fordi jeg lå stille i vandet i så lang tid uden at skulle svømme mod strømmen - ja, vi modeller er ikke lette at stille tilfredse 😊
Fordi jeg ikke skulle svømme så meget, er jeg ikke helt så træt i aften, som i går, og det er en helt ny fornemmelse.
På vej ud til et af dykkene. Fotograf: Søren Petersen
Strømdyk
Første dykkerdag, i går, var afsat til testdyk, hvor hele set-uppet skal stå sin prøve. Dagen startede med, at alle fotografer skal have clearet deres memorycard og have forseglet deres kameraer. Dette tog betydelig længere tid end planlagt, så vi var en god time forsinket på første dyk. Begge dyk var med en meget kraftig strøm og der var store bølger, så sejladsen var hård og dykkene endnu hårdere (der blev føjet en håndfuld nye blå mærker til samlingen). Så fotografering var meget svært, og det var næsten umuligt at ligge rigtigt som model, men det lykkedes alligevel Tom at få nogle billeder i hus. Efter det sidste dyk væltede en hollandsk model på kajen og måtte køres væk i ambulance med et knækket ledbånd i knæet. Han havde forinden svømmet 200 meter i stærk modstrøm for at komme tilbage til båden, så han var udmattet - måske det var medvirkende til faldet.
Efter dagen i går var jeg bare træt og faldt næsten i søvn over middagen. Det kræver godt nok overskud -både fysisk og psykisk at deltage i denne konkurrence.
Jeg var glad for at jeg ikke var fotograf, for de skulle til at se på billederne efter middagen, så de kunne forberede sig til første konkurrencedag. Jeg gik direkte i seng efter middagen.
Fotograf: Tom Petersen
Så er konkurrencen startet
Officiel åbning betyder indmarch med to små søde piger, der holdt vores landeskilt og flag. Derefter så vi de tre flag (regionens, Portugals og Dykkerforbundets) blive hejst til top. Herefter var der taler fra alle, der var noget af betydning. Og så blev VM i undervandsfoto og -video erklæret åbnet. Efter dette bød Porto Santo (kommunen, tror jeg) på en velkomsdrink.
Dagen sluttede med teknisk møde, hvor reglerne blev gennemgået og spørgsmål besvaret. Denne afklaring betød at flere fotografer skal retænke deres ideer fordi det, de havde planlagt, ikke er tilladt - øv, øv, øv.
Alt i alt blev “fridagen” en travl dag.
Indmarch ført an af to søde piger.
En fyldt sal til teknisk møde
Organiseret kaos
Indskrivning til konkurrencen…. Lyder let, men tager tid. Vi har skiftet hotel og måtte køre 3 gange for at få flyttet alt vores grej til det nye hotel. Nu venter vi på den officielle indskrivning hvor der også tages coronatest - lad os håbe at der ikke er nogen positive test, for afstand er vist en “ikke-ting” hernede.
Sidste træningsdag inden konkurrencen
Var i går. Vi havde et fint dyk på vraget, som vi har været på før og sluttede af på det sted, hvor de angribende triggerfish er.
Fotograf:Tom Petersen
Endnu en dykker er blevet bidt af triggerfish (nu er vi oppe på tre dykkere med bidskader), så når man ikke har andre våben, må lygten bruges til at holde dem på afstand. Fotograf: Tom Petersen
Træt og forslået
Fem dages dykning i gummibåde med mange andre dykkere ombord og med bølger så bådene vipper og strøm, man skal kæmpe imod, tærer på kræfterne og giver nogle knubs. Jeg talte 15 blå mærker og har fået en lille knæskade. Og jeg var så træt i går, at jeg ikke opdagede at jeg havde fået 2 forskellige sko på. Men som de andre på teamet konstaterede, så havde jeg jo et sæt magen til derhjemme, så det måtte være et sæt 🙂
En anden model
Fotograf: Tom Petersen, model: en bars
Indimellem finder Tom en anden model, og i de situationer troede jeg, at jeg kunne slappe lidt af, men den tid bruges til at lede efter andre motiver.
I går var en god og rolig dag, blæsten er aftaget lidt, men vi gynger alligevel allesammen, når vi er i land.
I dag står den på vragdyk og dyk ved de angribende triggerfish - sidste træningsdag, inden konkurrencen starter i morgen.
En lang dag
Det ender med at være nogle lange og aktive dykkerdage. Vi er alle lidt trætte, når vi kommer retur til huset sidst på eftermiddagen.
På vej ud på dyk i en gummibåd. Fotograf: Susanne Petersen
En stille eftermiddagsstund på terrassen. Fotograf: Susanne Petersen
Trompetfisk
Dykket i dag var lige ved at blive aflyst, for Tom vrikkede om på og faldt med kameraet på kajen. Heldigvis skete der ikke noget med hverken Tom eller kameraet, så vi kom i vandet. Der var de mest nuttede trompetfisk, og Tom fik et rigtig godt billede af en af dem. Dykkene i dag var præget af strøm, så det at være VM atlet kom til sin ret, fordi vi måtte kæmpe mod strømmen, men det var det hele værd.
Trompetfisk. Fotograf: Tom Petersen
Hvis bundtovet er i nærheden, kan man slappe lidt af, mens man venter på fotografen. Fotograf: Tom Petersen
Vragdyk
Et fantastisk flot vrag af den portugisiske corvette Cordeca. Og er flot dyk.
Dykket sluttede lidt dramatisk, for bundtovet knækkede, så alle dykkere skulle samles op af andre både, som endte med at ligne gummibådene med bådflygtninge fra Middelhavet, eller de blev samlet op i rum sø, for det blæste kraftigt og der var store bølger. Heldigvis kom alle op og i havn i god behold.
Fotograf: Tom Petersen
Morgenkaos
Hver morgen, når vi ankommer til havnen, skal alle klargøre udstyr til endnu en træningsdag. Finner, svenskere, italienere, schweitzere, portugisere, tyskere, kroater, slovenere. Der er mange lande, men stemningen er høj, og alle hjælper hinanden og hyggesnakker undervejs på kryds og tværs. Kunsten er at finde et hjørne, gå på jagt efter sit udstyr og så samle det i det valgte hjørne. Derefter skal man tjekke hvilken båd, man er på og så få alt på plads på båden.
Trængsel på havnen inden dykningerne. Fotograf: Søren Petersen.
Aggressive fisk
Triggerfisk er åbenbart ret aggressive. Jan, som er model på det andet danske hold blev angrebet og bidt i hovedet, da han kom for tæt på deres revir. Lisa (fotografen på det hold) konstaterede at blod ser grønt ud under vand - så der kom en grøn sky ud af hans hoved. På samme dyk fik Lisa smadret manometeret, som måler hvor meget luft, der er tilbage på dykkerflaskerne. Alt i alt en uheldig dag.
Jan fik et minde med hjem. Fotograf: Søren Petersen
At rejse let
Kan ikke lade sig gøre, når man skal til VM i undervandsfoto.
Landsholdet er ankommet til Porto Santo. Fotograf: Søren Petersen
Fotograf-assistent eller model?
Træningsdyk ud for Skovshoved. Fotograf: Tom Dalgaard Petersen
På et af vores træningsdyk bliver Tom ved med at signalere til mig. Efter mange signaler, som jeg ikke rigtig forstår, svømmer vi til overfladen, hvor Tom fortæller mig, at det er mig, der komponerer dette billede, for jeg kan se hele motivet spejle sig i domeporten (frontglasset) på kameraet, så jeg skal bare lægge mig rigtigt!
Tom havde forsøgt at vise mig, at jeg skulle se ind i domeporten og det gjorde jeg jo også, jeg vidste bare ikke, hvad jeg skulle se efter!
Tom må skære det ud i pap for at få mig til at forstå, hvad han forestiller sig, og hvor han gerne vil have mig i billedet, for det er jo ham, der er fotografen!
Jeg synes jeg slap OK fra opgaven - da jeg først vidste, hvad ideen var med billedet.
Og Tom er jo stadig fotografen, for det er ham, der trykker på knappen (og indstiller kameraet), selv om jeg synes, at jeg må få en lille del af æren!
Vi fik guld
Første plads i Vidvinkel. Fotograf: Tom Dalgaard Petersen
Første plads i tema (udforskning). Fotograf: Tom Dalgaard Petersen
Danmarksmesterskabet i Undervandsfoto er netop afsluttet og Tom fik guldmedaljen!
Konkurrencen foregik på Langeland med fire timers dykning i går. Der kunne afleveres i alt ni billeder i de tre kategorier: makro, vidvinkel og tema (udforskning). Tom løb med en 1. plads i vidvinkel og en 1. plads i tema. Derudover fik han flere andre billeder i top 10 i de to kategorier. Med det fik han en flot samlet 1. plads.
Som hans model på vinderbillederne, synes jeg godt at jeg kan tage en lille del af æren 😊.
Næste mål er Verdensmesterskabet om fire uger.